KONYA WEB SEO LOGO

10 yılı aşkın bir süredir şirketlerin finansal ve marka hedeflerine ulaşmalarına yardımcı oluyoruz. Onum, değer odaklı bir SEO ajansıdır.

İLETİŞİM
Blog SEO

SEO Dostu URL Yapısı Nasıl Olmalı?

Seo Url Yapısı Nasıl olmalı?

Mükemmel URL‘yi oluşturmak arama motoru optimizasyonu (SEO) stratejinizi geliştirir ve kullanıcı deneyimini iyileştirir. Arama motorlarının içeriğinizi anlamasına yardımcı olur ve kullanıcıları zahmetsizce sitenize yönlendirir.

URL Nedir?

URL (Tekdüzen Kaynak Bulucu) genellikle bir web adresi olarak adlandırılır ve internetteki belirli bir web sayfasının veya dosyanın kesin konumunu tanımlar.

URL yapısında neler var?

URL yapısı
URL yapısı

İyi yapılandırılmış bir URL hem kullanıcı deneyimi hem de SEO için çok önemlidir. URL yapısının temel bileşenlerine bir göz atalım.

Protokol

Web siteleri için en yaygın protokollerden biri olan HTTPS (Güvenli Köprü Metni Aktarım Protokolü), şifreleme kullanarak bilgisayar ağı üzerinden güvenli iletişime olanak tanır.

Alt alan adı

URL yapınıza fazladan bir organizasyon katmanı ekler. Örneğin, bazen bir blog oluşturmak veya sitenizin bölgeye özgü sürümleri için kullanılır, bu da coğrafi hedeflemeye yardımcı olur.

Alan adı

Kullanıcıların sitenizi tanımlamasına yardımcı olmakta hayati önem taşıyan web sitenizin adresini temsil eder. Alan adınızı kısa ve akılda kalıcı tutmak önemlidir.

URL yolu

erişilen belirli sayfayı veya bölümü belirten bir URL’nin hiyerarşik parçaları. URL yollarını mantıksal bir şekilde düzenlemek sitenizin genel SEO’sunu ve kullanıcı deneyimini iyileştirebilir. Ayrıca, yolu takip eden ve soru işaretiyle başlayan URL parametreleri sunuculara veya web uygulamalarına ek veri sağlayarak web adreslerinin yapısı ve işlevselliğinde önemli bir rol oynar.

Google
Google

Google URL Yapısı Hakkında Ne Diyor?

Google , bir web sitesinin URL yapısının mümkün olduğunca basit ve mantıklı olması gerektiğini söylüyor. Ayrıca, insanlar tarafından okunabilir ve yorumlanması kolay olmalıdır. Bu, hem kullanıcıların hem de arama motorlarının sitenizin içeriğini ve organizasyonunu anlamasını kolaylaştırır.

URL Seçiminde olması gereken

  • Basit, açıklayıcı anahtar sözcükler kullanmak
  • URL’lerinizdeki kelimeleri ayırmak için tire kullanma
  • Ülkeye özgü alan adları veya alt dizinler oluşturma

URL Seçiminde Yapılmaması Gerekenler

  • Uzun ve karmaşık URL’ler
  • URL yapısında alt çizgilerin kullanımı
  • URL’de okunamayan, uzun kimlik numaraları
  • Dinamik URL’ler: Bunlar kullanıcı deneyimini engelleyebilir ve genellikle karmaşıktır, bu da onları arama motoru botları için daha az kullanıcı dostu hale getirir. SEO dostu URL’ler, hem kullanılabilirliği hem de aranabilirliği olumsuz etkileyebilecekleri için dinamik yapılardan kaçınmalıdır.

URL Yapısı Neden Önemlidir?

SEO dostu bir URL yapısının, kullanıcılar için mükemmel bir gezinme deneyimi sağladığı, arama motoru sıralamalarını iyileştirdiği ve arama motorlarının sayfaları daha etkili bir şekilde tarayıp dizine eklemesine olanak tanıdığı bilinmektedir.

Kullanıcı Deneyimini İyileştirir

İyi hazırlanmış bir URL yapısı, hem insanlar hem de arama motorları için hedef sayfayı belirtmeye yardımcı olur. URL’de açık ve tanımlayıcı anahtar kelimeler kullanarak kullanıcı deneyimini iyileştirebilir ve ziyaretçilerin web sitemizde, özellikle de birçok kategori ve alt sayfaya sahip olanlarda gezinmesini kolaylaştırabiliriz.

Arama Motoru Sıralamasını Artırır

URL yapısı, Google arama algoritmalarının bir web sitesinin içeriğinin alaka düzeyini ve yapısını belirlemesini sağlar. Sonuç olarak, iyi yapılandırılmış bir web adresi, web sitemizin arama motoru sonuç sayfalarındaki (SERP’ler) görünürlüğünü iyileştirebilir, daha yüksek tıklama oranlarına, artan trafiğe ve daha yüksek sıralamalara katkıda bulunabilir.

Paylaşım İçin Daha İyi Bağlantılar

İçeriğimizi sosyal medyada paylaşırken, öz ve açıklayıcı bir URL yapısı kullanıcıları tıklamaya ve bağlantıyı başkalarıyla paylaşmaya teşvik eder.

Şu 2 bağlantıya bir bakalım:

www.ss.com.sg/seo/270715/ps/042527.html

https://ss.com.sg/seo-url-yapisi/

Bu karşılaştırmayla, hangi bağlantının üstün olduğu netleşiyor. İlk bağlantı şüpheli görünüyor ve muhtemelen bir spam sitesine benziyor. Bu arada, ikinci bağlantı içeriğin ne hakkında olduğunu ve bağlantının kullanıcıları nereye götüreceğini açıkça ortaya koyuyor. Dolayısıyla, URL’nizi kişiselleştirmek sosyal medya paylaşımı yoluyla da tıklamaları çekebilir ve yalnızca Google aramasıyla sınırlı değildir.

KONYA WEB SEO LOGO
KONYA WEB SEO LOGO

SEO Dostu Bir URL Yapısı Nasıl olur?

URL’ler oluştururken, onları kısa tutmak daha iyidir.

Mümkün olduğunca kısa tutun
Kısa URL’ler hatırlanması ve paylaşılması daha kolaydır, bu da onları kullanıcı dostu yapar. Ayrıca, sıralama faktörlerinden biri olmamasına rağmen, Google arama sonuçlarını gösterirken daha kısa ve daha basit URL’leri tercih eder. Google’dan John Mueller’e göre , pratik bir kural, URL’leri 1.000 karakterin altında tutmaktır.

Anahtar kelimeleri ekleyin
URL’lerinize anahtar kelimeler eklemek, sayfanın içeriği hakkında bilgi sağlayarak web sitenizin SEO’sunu iyileştirebilir. Bu, arama motorlarının sayfanızın alakalılığını anlamasına yardımcı olur ve kullanıcıların web sitenize tıklamak isteyip istemediklerine karar vermelerine yardımcı olur.

Tutarlı olun; değişebilecek terimleri hariç tutun
Tutarlı terimler kullanmak net bir URL yapısının korunmasına yardımcı olur. Örneğin, URL’lerinize zamanla değişebilecek yıl, tarih ve sayılar eklemekten kaçının.

Alt çizgi değil, tire kullanın
URL yapılarında kelimeleri alt çizgilerle (/seo-nedir/) ayırmak yerine tirelerle (/seo-nedir/) ayırmak, onları daha okunabilir ve SEO dostu hale getirir.

Gereksiz kelimeleri kaldırın
Hedeflemek istediğiniz anahtar kelimelerin bir parçası olmadığı sürece, URL’lerinizden dolgu sözcüklerini (örneğin ve, the, a, for, to, or) kaldırın.

Küçük harfler kullanın
URL’nizde küçük harf kullanmak tutarlılığı korumaya yardımcı olur ve okunabilirliği artırır. Bazı sunucular büyük/küçük harfe duyarlıdır, bu nedenle büyük/küçük harf karıştırmak bozuk bağlantılara ve yinelenen içeriğe yol açabilir.

Blog makaleleri ve e-ticaret ürünleri için farklı şekilde uyarlayın
Bloglar ve e-ticaret ürünleri için uygun bir URL yapısının benimsenmesi netlik ve alaka düzeyi kazandırır.

Blog yazısı için web.com/blog-yazi kullanabilirsiniz. Birden fazla blog kategorisi için web.com/kategori/blog-yazi kullanabilirsiniz.

E-ticaret için site.com/kategori/sub-kategori/urun kullanabilirsiniz. Örneğin, site.com/kadin/elbise/kirmizi-sort

konya web seo web işleri
konya web seo web işleri

SEO’ya Uyumsuz URL Hataları

URL yapılandırmasındaki yaygın hatalar

HTTPS Protokolü

URL yapılandırmasındaki yaygın hatalardan biri HTTPS protokolünü kullanmamaktır. HTTPS, kullanıcılar ve web siteleri arasında gönderilen verilerin şifrelenmesini sağlayarak güvenlik sağlar ve güven oluşturur. Web sitenizi SEO dostu ve güvenli hale getirmek için bir SSL sertifikası edinmeniz ve web sitenizde HTTPS uygulamanız çok önemlidir.

Eski URL’lerden yeni URL’lere 301 yönlendirmesi yapmamak

Bir URL yapısını değiştirmek, düzgün bir şekilde ele alınmadığında arama motoru sıralamanızı etkileyebilir. URL’leri güncellerken, eski URL’leri yenilerine bağlamak için her zaman 301 yönlendirmeleri kullanın. Bu yönlendirmeler, arama motorlarına belirli sayfanın kalıcı olarak taşındığını bildirerek değerli SEO geçmişini ve otoritesini korur.

Ana sayfanın birden fazla versiyonu

Bazı web sitelerinin ana sayfasının birden fazla sürümü vardır (örneğin ” http ://example.com”, ” https ://example.com”, “example.com/index.html ” ). Bu, arama motoru botlarını ve tarayıcılarını şaşırtabilir. Bunu önlemek için, bir sürüm seçin ve kullanıcıları ve arama motorlarını tercih edilen URL’ye yönlendirmek için 301 yönlendirmeleri kullanın.

Benzer sayfalar yönlendirilmelidir

Yinelenen içerik SEO çabalarınızı olumsuz etkileyebilir. Aynı içeriğe sahip benzer sayfalarınız varsa, bu sayfaları birleştirmek ve SEO otoritenizi zayıflatmaktan kaçınmak için canonical etiketi veya 301 yönlendirmeleri kullanmak önemlidir .

Gerekmedikçe alt alan adlarını kullanmayın
Alt alan adları (örn. support .website.com) web sitenizi düzenlemek için yararlı olabilirken, bazen SEO performansınıza zarar verebilir . Ana alan adı içinde alt klasörler kullanmak daha iyidir (örn. website.com/ support ), çünkü arama motorları genellikle alt alan adlarını ayrı web siteleri olarak ele alır. Tüm içeriği ana alan adı içinde tutarak genel SEO performansınızı iyileştireceksiniz.

NOT:

  • SEO dostu URL’ler oluşturmak, gelişmiş kullanıcı deneyimi, Google sıralamaları ve sosyal medyada bağlantı paylaşımı için önemlidir.
  • En iyi URL yapısını oluşturmak mantıksal organizasyon, anahtar kelimelerin stratejik kullanımı ve sadelik gerektirir.
  • Bu uygulamaları hayata geçirmek web sitenizin SEO’sunu bir üst seviyeye taşıyarak sayfa görünürlüğünü, tıklama oranlarını ve arama sıralamalarını artırır.

 

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sohbeti Başlat
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz ?
Merhaba
Size Nasıl Yardım Edebilirim ?